Top

Sera Gazı Danışmanlığı

SERA GAZI NEDİR?

Karbon dioksit (CO2), Metan (CH4), Nitröz Oksit (N2O), Hidroflorür karbonlar (HFCs), Perfloro karbonlar (PFCs), Sülfürhekza florid (SF6) gibi gazlarından oluşan ve atmosferde ısı tutma özelliğine sahip bileşiklere sera gazı denir.


Envir olarak Sera Gazı Danışmanlığı kapsamında; endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan Sera Gazı emisyon türlerinin ve oluşum kaynaklarının tespiti, emisyon miktarlarının hesaplanması ve tesis kategorisinin belirlenmesi sürecinde danışmanlık hizmeti verilmektedir. Sera Gazı İzleme Planı hazırlanmakta ve yapılan islemeye esas Sera Gazı Emisyon Raporu hazırlanmaktadır.


Sera Gazı emisyonları ile ilgili iki farklı kapsamda hesaplama ve raporlama yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi İSO 14064 Kapsamında değerlendirme ve standarda uygun olarak hesaplama ve raporlama işlemlerinin yapılması. Bir diğer hesaplama ve raporlama ise 17.05.2014 tarih ve 29003 sayılı Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Hakkındaki Yönetmelik kapsamında yapılmaktadır.

Sera Gazı Danışmanlığı

1. İSO 14064 Standardı Çerçevesinde Sera Gazı Emisyonu Raporu Hazırlanması;

Tesis ve faaliyetlerden kaynaklanan Sera Gazı Emisyonları yakıt ve enerji tüketimi verilerinden faydalanılarak İSO 14064 Standardına Uygun olarak Sera Gazı Emisyon Envanter Raporu hazırlanmaktadır. Sera Gazı izlenebilirliğini kolaylaştırmak adına İSO 14064 standardına uygun olarak prosedür, talimat ve veri izleme tablolarının oluşturulması, İSO 14064 raporlaması tamamlandıktan sonra üst yönetime ve veri izlemesi yapacak olan personele Eğitim verilmesi çalışmalarını içermektedir. Firma talebi doğrultusunda özellikle “Yeşil Kuruluş” sertifikası kapsamında hazırlanan Sera Gazı Envanter Raporları TSE’ye doğrulatılmaktadır.


2. Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Hakkındaki Yönetmelik Kapsamında Emisyon Raporu Hazırlanması;

Tesis ve faaliyetlerden kaynaklanan Sera Gazı emisyonları ile ilgili 17.05.2014 tarih ve 29003 sayılı Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Hakkındaki Yönetmelik yayımlanmıştır. Bu yönetmelik Ek-1 listesi kapsamında bulunan tesislerin zorunlu olarak Sera Gazı Emisyon hesaplaması yaptırması gerekmektedir.


Bu kapsamda 22.07.2014 Tarih ve 29068 Sayılı Sera Gazı emisyonlarının İzlenmesi ve Raporlanması Hakkındaki Tebliğ’de belirlenen usül ve esaslara göre Sera Gazı İzleme Planı hazırlayarak bakanlıktan onay almakla ve sera gazı emisyonlarını bu sera gazı izleme planı çerçevesinde izleyerek her yıl Emisyon Raporu hazırlamakla yükümlüdürler.


Hazırlanan Sera Gazı Emisyon Raporlarının bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olan Doğrulayıcı Kuruluşlara onaylatılması gerekmektedir.


Sera Gazı Emisyonlarının İzlenmesi Hakkındaki Yönetmelik kapsamında kalan işletmelerin OCAK-ARALIK arasında yapacağı ilk izlemeye başlanmadan 6 ay öncesinde Sera Gazı İzleme planlarının Bakanlığa onaylatılması gerektiği belirtilmiştir.


Sera gazı izleme dönemi tamamlandıktan sonra ise Nisan ayına kadar sera gazı emisyon raporlarını hazırlamaları ve haziran ayına kadar sera gazı emisyon raporlarını Doğrulayıcı kuruluş onayından geçirerek sisteme yüklemeleri gerekmektedir.

WhatsappWhatsapp